Liofilizat na bazie ekologicznego octu jabłkowego (1)

Liofilizat na bazie ekologicznego octu jabłkowego

CENA: 95,00 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 24 Godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5903111753146

Liofilizat na bazie ekologicznego octu jabłkowego

Suplement diety w kapsułkach 60 kapsułek, 18 g (60x300 mg)

 

Składniki: Liofilizowany ocet jabłkowy 80%, mikronizowany błonnik jabłkowy 20%, celulozowa otoczka kapsułki.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 1190 kJ /284 kcal, Tłuszcz: 1,56g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,37g, Węglowodany: 43,5 g, w tym cukry: 11,2g, Błonnik pokarmowy: 36,0g, Białko: 6,14g, Sól: 0,13g, Sód: 0,05g

 

Zalecana dzienna porcja: Dwie(2) kapsułki dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci, po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie używać, jeżeli uszczelka pod korkiem jest uszkodzona lub jej brakuje.

Większość surowców producent posiada z własnego gospodarstwa ekologicznego, będącego pod stałą kontrolą jednostki certyfikującej Bioekspert.

Na uprawę roślin, z których pozyskiwane są soki wybrano obrzeża Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej ze względu na najniższą zawartość metali ciężkich, zanieczyszczeń przemysłowych, pestycydów i innych związków toksycznych.

 

Jak podkreśla producent, wytwarzane przez niego suplementy:

- gwarantują zawartości przeciwutleniaczy na poziomie stałym

- są wyprodukowane ze starannie dobranych odmian owoców i warzyw na prawidłowo przygotowanej glebie (zastrzeżenie patentowe)

- gwarantują przeżywalność bakterii probiotycznych w preparatach 90%-95% (dotyczy buraka oraz kapusty kiszonej).

 

Informacje uzyskane z badań naukowych:*

Właściwości octu jabłkowego 

Ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnieGłówny składnik octu jabłkowego – kwas octowy – ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ocet jabłkowy był tradycyjnie wykorzystywany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania, łagodzenia i zapobieganiu grzybicy paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha. Wiele z tych zastosowań nie znalazło potwierdzenia w badaniach naukowych. Udowodniono jednak, że ocet jabłkowy hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych, ale dopiero w stężeniach, które mogą uszkadzać komórki skóry właściwej.

Lepiej zatem nie stosować go bezpośrednio na skórę w wyższej koncentracji, tylko używać do odkażania narzędzi i powierzchni. 2-procentowy roztwór kwasu octowego o pH=2 jest skuteczny w zwalczaniu zapalenia ucha środkowego, jednak może podrażniać skórę. Wydaje się, że najlepsze wykorzystanie przeciwbakteryjnych właściwości octu jabłkowego to zastosowanie jako naturalnego konserwantu do żywności w celu ochrony pożywienia przed zepsuciem. Płukanie i mycie warzyw i owoców w 4-procentowym roztworze kwasu octowego jest dobrą metodą ochrony przed zakażeniami drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą bytować na świeżych produktach spożywczych.

Ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na układ krążenia

W badaniu na szczurach wykazano, że podawanie octu jabłkowego obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obecny w occie kwas chlorogenowy hamuje ponadto utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Udowodniono też, że wzbogacanie diety zwierząt kwasem octowym powoduje znaczne zmniejszenie skurczowego ciśnienia krwi (o 20 mm Hg) w porównaniu ze szczurami, w których diecie zamiast octu zastosowano wodę dejonizowaną. Brakuje badań, które potwierdziłyby hipotensyjne działanie octu jabłkowego u ludzi. Jego regularne stosowanie może wpływać na zmniejszenie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które spożywały sałatki z octem minimum 5-6 razy w tygodniu charakteryzowały się istotnie niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które jadły je rzadko.

Ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi

Ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jest polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Działanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej udokumentowanych właściwości, a odpowiada za nie kwas octowy. Zatem nie tylko ocet jabłkowy, ale każdy rodzaj octu oraz żywność nim konserwowana wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej, co potwierdzono w wielu badaniach.

Kwas octowy działa wielokierunkowo i odpowiada aktywności aż trzech rodzajów leków stosowanych w problemach cukrzycowych – spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi oraz rozkład skrobi do cukrów prostych (analogicznie do leku akarboza), zmniejsza glikemię poposiłkową i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (analogicznie do leku metformina), a przyjmowany przed snem obniża poziom glukozy na czczo, co sugeruje, że zwiększa wydzielanie insuliny (analogicznie do leku nateglinid).

U osób zdrowych po podaniu 50 g sacharozy i 60 ml octu jabłkowego nie stwierdzono istotnej zmiany w krzywej glukozowej, natomiast wydzielanie insuliny zmniejszyło się o 20% względem podania samej sacharozy.

*Wszystkie informacje zawarte powyżej pochodzą z materiałów producenta - firmy Sajsad

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie